Ei kategoriaa

Syrjäyttävätkö Google ja Apple salasanojen ja luottokorttien tarpeen?

KARI HARJU

KARI HARJU

linkedin

Kari Harju on internetmarkkinoinnin asiantuntija ja Saleslion Suomi Oy:n toimitusjohtaja. Kari Harju on toiminut yrittäjänä yli 15 vuotta.

Kuvittele tulevaisuus, jossa istut kahvilan yleisellä tietokoneella ja käytät nettipankkiasi, tarkastat sähköpostisi ja teet ostoksia verkkokaupassa syöttämättä koko aikana yhtään salasanaa, pankkitunnusta tai luottokorttitietoa koneelle. Pois lähtiessäsi et edes kirjaudu ulos käyttämistäsi palveluista, vaan astelet kassalle, jossa vilautat puhelintasi maksaaksesi kahvisi. Tietoturvasta ei tarvitse huolehtia, sillä ilman biometrisella tunnistuksella toimivaa puhelintasi kukaan ei pääse tietoihisi käsiksi. Jatkat matkaasi autolla, joka tunnistaa sinut puhelimesi perusteella ja asentaa ratin, penkin ja peilit itsellesi sopiviin asentoihin. Töihin saapuessasi ovet avautuvat sinulle automaattisesti, huoneeseesi syttyy valot kun astut sisään ja tietokoneesi aukeaa sitä lähestyessäsi, ladaten välittömästi käyttöösi ajankohtaiset työdokumenttisi.
Mahdollisuudet ovat mittaamattomat, varsinkin jos sekä Applen että Googlen suunnitelmissa olevat biometrisella tunnistusmenetelmällä varustetut älypuhelimet linkitetään vahvasti salatulla signaalilla muihin elektronisiin laitteisiin, kuten tietokoneisiin, maksupäätteisiin ja erilaisiin automaation ohjausjärjestelmiin. Biometrisen puhelimen nouseminen luottokortin korvaajaksi kansainvälisenä maksuvälineenä  on täysin realistinen visio,  josta esimakua tarjoaa Yhdysvalloissa jo vuoden verran käytössä ollut, älypuhelimen maksuvälineeksi muuttava Google Wallet –mobiililompakko.

Suuntana salasanaton huominen biometrian avulla

Salasanasuojaus on IT-teollisuuden vaiettu kompastuskivi ja todellinen tietosuojariski. Se on muinaisjäänne, johon ihmiset joutuvat edelleen turvautumaan uutta tunnistautumisjärjestelmää odotellessaan. Suurin osa käyttäjien salasanoista on niin auttamattoman heikkoja, että yksinkertaisen netistä ilmaiseksi ladattavan ohjelman avulla käytännössä kuka tahansa saa murrettua enemmistön julkisten palvelinten tileistä auki muutamassa tunnissa. Lisäksi monet ihmiset käyttävät samaa salasanaa kaikilla tileillään, jolloin yhden salasanan kaappaaminen merkitsee pahimmillaan koko identiteetin päätymistä tietovarkaan käsiin.

Biometrinen tunnistautumisjärjestelmä on  luonnollinen korvaaja salasanoille. Tällöin tunnistautuminen perustuu uniikkien fyysisten ominaisuuksien, kuten kasvojen, sormenjälkien, kämmenen, verisuonien, äänen  tai silmän iiriksen ja verkkokalvon tunnistamiseen.

Google ja Apple kilpajuoksussa mobiilin tulevaisuuden herruudesta

Google on noin kaulanmitan varteenotettavinta haastajaansa Applea edellä yritysten välisessä kilpajuoksussa henkilöllisyystodistukset, salasanat ja luottokortit korvaavan mobiiliteknologian herruudesta. Mm. Nokian, Samsungin ja LG:n suojatun lähiviestinnän protokollakseen valitseman ja Googlen Wallet -mobiililompakon turvallisesta tiedonsiirrosta vastaavan, tehokkaan etätunnistuksen mahdollistavan NFC-lähiviestintäteknologian uupuminen uusimmasta iPhonesta oli monille melkoinen yllätys. Etätunnistuksen, mobiilimaksamisen ja luottokorttilinkitysten puuttuessa jää myös Applen iOS 6:n yhteydessä julkaisema Passbook-sovellus ainoastaan mobiililompakon esiasteelle. Biometrisen tunnistuksen yhdistäminen Googlen etätunnistus ja mobiilimaksukuvioon olisikin jättimäinen askel kohti nykyiset menetelmät korvaavaa ja kokonaan mobiililaitteella toimivaa tunnistautumis- ja maksujärjestelmää
Google on edelläkävijä myös mobiililaitteiden biotunnistuksen puolella ja Android-puhelimiin on jo nyt saatavilla biometrisia sovelluksia kasvojen ja silmän iiriksen tunnistukseen. Apple on kuitenkin edelleen tosissaan mukana kilpajuoksussa. Yritys osti äskettäin sormenjälkitunnistuksestaan kuulun tietoturvayritys Authen Tecin 356 miljoonalla dollarilla ja iPhonelle on viime vuosina patentoitu lukuisia biometrisiä tunnistusmenetelmiä  aina verkkokalvon kuvaamisesta 3D-kasvojentunnistukseen ja EKG-sydänsähkökäyrän tarkkailuun. Odotettavaksi jääkin yrityksen keinot luotettavan lähiviestinnän toteuttamiseksi.
Oli se sitten Apple, Google tai kenties jokin alan mustista hevosista joka sen toteuttaa, uskon joka tapauksessa mobiililaitteiden mahdollistavan elämän ilman salasanoja tai luottokortteja jo lähitulevaisuudessa.
Entä uskotko sinä?

Sosiaalinen media – vuoden 2012 olympialaiset

LUE LISÄÄ
Sosiaalinen media – vuoden 2012 olympialaiset
MUUT ARTIKKELIT

JUTTELE KANSSAMME

Kerromme miten,
verkkokauppasi voisi kasvaa

VARAA ILMAINEN AUDITOINTI